January 13, 2018

Pengalaman GAGAL JPJ

assalamualaikum semua!


bulan 5 tahun lepas berkesempatan join kelas memandu untuk D (kereta). yuran sekitar rm1300. okaylah harga standard untuk kereta sahaja. kalau lesen motorsikal dah ada since 2012 dah. alhamdulilah, motorsikal sekali je test JPJ dah lulus! yipiieee  tapi tulah jangan sangkakan air yang keruh tiada buaya yang garang. jangan berlagak-lagak. haha. ingatkan kereta ni dengan sekali jugak la test JPJ. tiba pada hari kejadian, emm nervous katako! haha


lepas sebulan join kelas kereta, cikgu memandu dah nampak azah yakin dan berani nak hadap JPJ. memang berani sungguh la. dalam hati cuak gila! haha. jadi takpelah kita terima segalanya dengan baik sekali! hehe. so cikgu bagi tarikh 16/6 untuk test lesen kereta JPJ. pheww cuak. semalaman tidur lewat sebab menghafal RPK dan RSM. sekarang dah makin rumit sikit buat lesen kereta, dah takde dah macam dulu terus bawak kereta. sekarang ada kena hafal sikit je. alah senang je hafalannya. nanti azah share TIPS LULUS JPJ okay. in shaa Allah, akan lulus dengan jayanya! hehe



tiba 16.6.2017, layan la hariku dengan JPJ. azah dapat batch A. batch A ni kena buat litar sebelah pagi dan jalan raya selepasnya. awal bangun pagi tu, siap solat sunat hajat lagi. mohon petunjuk dan minta moga Allah permudahkan urusan untuk lulusan JPJ! hehe. okay, pagi tu selepas diberi taklimat, kami diberikan borang masing-masing. borang apa? borang lulus JPJ la. cuak cuak. borang itulah akan digunakan oleh JPJ untuk catat markah kita sewaktu kita dalam litar dan jalan raya nanti. lepas dapat borang, masing-masing tunggu turn. kiteorang kena jalani satu ujian sebelum litar, ujian RPK dan RSM. RPK ni rutin pemeriksaan kereta. RSM ni rutin semasa memandu. RPK ni kena hafal sikit lah. abam abam JPJ akan duduk atas kerusi berdekatan kita, pastu kita kena explain satu persatu bahagian enjin kereta dan keadaan kereta tu. nanti azah bagi TIPS LULUS RPK dan RSM ye :)


dalam pukul 11 macam tu, ujian litar pula. masa yang ditunggu telah sampai. haih, cuak jangan cerita lah! haha. so kami yang batch A kena tunggu satu tempat untuk buat ujian dalam litar. azah dapat nombor 9. dalam hati, tak terlepas berzikir. dengan harapan moga lulus la.



tiba giliran Azah no 9. azah dapat kereta axia. bayangkanlah selama azah dalam latihan, azah hanya gunakan kereta kancil dan kereta viva sahaja. so bila dapat kereta axia ni. haih cuak jugak. dengan ketinggian azah yang comel ni, keyakinan ni tiba-tiba macam dah takda. so, macam ada harapan lagi ke tak. ada lagi ke tak. diam diam je azah fikir. masuk je kereta axia tu, azah pakai tali pinggang kereta, start enjin. bila abam JPJ angkat tangan tu maksudnya giliran kita dah sampai. azah pun baca bismilah, turun brek tangan, tekan minyak. nak sampai garisan bukit tu, kena tekan clutch. kali pertama buat, GAGAL. ada peluang sekali lagi, azah turunkan kereta. naik bukit sekali lagi dengan harapan lulus la, tapi ternyata bila brek di atas bukit pun GAGAL jugak!


abam JPJ: cuba awak tengok cecah bukit ke tak?
me: haa? *mana nak dengar kan jauh kereta dengan pondok JPJ. 
abam JPJ: awak keluar kereta.

azah pun angkat handbrake. matikan kereta, keluarlah.

abam JPJ: pandai bawak kereta ke tak? training kereta tak? 
me: training tapi sebab clutch dan brek jauh, tak sampai.
abam JPJ: dah dah banyak alasan je, awak gagal litar kali ni. pergilah pejabat untuk jalan raya
me: em terima kasih encik.

dalam hati sedih sungguh. turun je bukit, azah pergi ke pejabat, tandatangan sebab gagal test. tengok sebelum azah ada dua tiga dah gagal sekali. sebab azah gagal? clutch dengan brek terlalu jauh dengan kaki azah. azah kan spesis kecik comel macam ni. mana nak sampai. huhu. sedih sungguh rasanya! mesti korang ingat kenapa azah tak bawak bantal kan? sebab azah ingat time tu, bantal disediakan oleh pihak cikgu. silap besar tak tanya cikgu boleh pinjam ke tak. hukhuk. takpelah, jalan raya kita buat yang terbaik!



tiba masanya nak buat jalan raya, azah kena tunggu yang BATCH B habis buat jalan raya. barulah BATCH A yang mana gagal akan buat jalan raya. so bila sampai turn azah, azah senyum je dekat abam JPJ sebelah azah. masuk je kereta :

azah: assalamualaikum tuan *hulur borang 
encik: waalaikumusalam, *tanda2 borang azah
azah: boleh kita start sekarang? 
encik: okay

azah pun explain satu persatu Rutin Semasa Memandu. waktu nak jalan, tekan minyak. alamak kenapa tak jalan. sekali kena tegur, handbrake tu turunkan dulu. alamak. sorry tuan. pastu start la jalan raya. ada banyak kena tegur. lajukan sikit la. jangan lepas stereng la, jangan tengok selalu dekat gear la. bila dah 10 minit berlalu, sampai je dekat pejabat tempat azah mula bawa kereta tadi, abam JPJ tu cakap, sepatutnya awak ni saya dah gagalkan dah, banyak sangat kesalahan! azah punyalah berkaca time tu. pastu dia sambung, takpelah. saya bagi lulus sebab awak pun asyik dok bismillah bismillah je dari tadi. jangan berdebar lagi. dia pun senyum dekat saya. alhamdulilah. LULUS jalan raya dengan jayanya.


walaupun sedih litar tak lulus tapi still syukur sangat sebab jalan raya lulus. yay alhamdulilah! agaknya bila azah repeat litar? gagal ke lulus? haa. till we meet again! hehe

January 12, 2018

Part 2 : Pentingnya Restu Family

Assalamualaikum semua! salam jumaat yang barokah. korang lunch apa? harini azah buat ikan tongkol pedas, ikan goreng, budu campur tempoyak, air asam. pheewww. sodappp sungguh!



dah baca ke part 1 pasal perhubungan kami pada awalnya? kalau belum klik SINI ye. kalau tak baca kat sana, tak akan faham apa azah nak cerita lepas ni. kikiki. kononya cerita complicated la sangat kan :D haha. okay okay, kami start berbaik waktu bulan puasa 2016. semuanya okay la kan hubungan tu tapi banyak sangat cabaran yang kami lalui. salah satunya, macam mana cara nak bagitahu mak dan wali serta abang abang nak kahwin. yelah, time tu muda sangat. bukan senang nak lepaskan anak bongsunya ni "pergi" ke tangan orang lain. adik perempuan sorang pulak tu, bukan senang la kan abang abang nak lepaskan.



sebenarnya sebelum azah betul betul serius dengan hadi tahun 2016 tu, setahun sebelum tu tahun 2015, bulan 9 tak silap. waktu petang tengah lipat kain. azah ada berbual dengan mak azah. yela kan, time tu dah nekad dah. taknak couple couple lagi dah. nak kahwin je terus. taknak fikir fikir pasal lelaki lagi dah. lepas habis belajar, nekad nak kahwin dah. tak kisah apa korang kata dah sebab kita nak cari keredhaan Allah, nak selamatkan diri dari terus tak jadi budak baik kan. ada di SINI azah ceritakan pasal keseriusan Azah taknak libatkan diri dengan lelaki yang tak halal lagi dah.


RESTU FAMILY


azah: ma, kalau adik nak kahwin lepas habis belajar boleh tak?
ma: dengan siapa, hadi ke?
time ni dah bergaduh dan tak bertegur sapa dengan hadi. kononnya bergaduh la kan. hihi 
azah: tak la, dengan sesiapa yang masuk meminang lah.
ma: ada ke orang nak dekat adik?
azah: maaaaaa (dua dua gelak, hahaha)


lepas Azah dah start serius dengan hadi tu, time tu tahun akhir belajar. sikitttt je lagi kan nak habis. hehe. then dalam tempoh nak habis belajar tu, fikir punya la fikir, macam mana la nak bagitahu wali dulu. wali azah, abang sulung azah sebab abah kan dah meninggal :') . azah ingat lagi, time tu weekend, dengan suhaila dan farah nak berjalan jalan ikut abah suhaila ke pantai di kuantan. time tu ada wedding. so pagi tu beranikan diri  whatsapp personal dengan abang sulung. panjang azah hantar mesej! dengan muka tak malunya kan. haha. yelah, biasanya hantar whatsapp kat abang nak minta duit belanja je. hihi. ni mesej personal kat abang tiba tiba nak kahwin. macam mana tak terkejut katakauu! haha



pastu dalam masa setengah jam kot, abang azah baca. dia bagi bluetick je. ingatkan dah taknak izinkan. azah tengok je bluetick abang dengan rasa berdebar-debar. sungguh iols nervous! haha. tunggu punya tunggu. tak reply. mungkin abang sibuk kot jadi azah pun diam je. hehe. sekali sejam lepas tu, whatsapp bunyi TING! haaa. abang azah reply mesej! haaa terkojottt eden! eh nak baca ke tak. nak baca ke tak. takutnyaaa. eh eh eh. haha. terus suruh suhaila bacakan mesej tu.


azah: su tolong azah, bacakan mesej apa abang azah hantar tu! takutnyaaa.
su: meh su bacakan
..................
..................
..................

su diam membisu. baca je dia dalam hati.
azah: su macam mana? abang azah bagi ke tak?
su: abang azah cakap *time ni azah cuak gila!* abang azah cakap ok je, green light!
azah: yeke su? tengok tengok mesej tu


memang betul green light! alhamdulilah. hihi. sangat sangat abang permudahkan. jadi berlalu la hari hari lepas tu dengan tenang. mak dah tahu. wali pun dah tahu. hihi. lepas azah habis belajar, azah dapat latihan industri dekat pejabat pendidikan daerah tumpat.


bulan kedua jadi budak praktikal tu, abang azah whatsapp group family "cuti sekolah bulan 3, semua balik ye, 18/3 kita buat pertunangan adik"


tu diaaaa, terus bagitahu dalam group family. haa terkojot satu family yang lain sebab ada abang azah yang belum tahu pasal hubungan azah dan hadi. yelah kami kan duduk sekampung, rumah dekat pulak tu jadi tak expect la yang adik diaorang akan kahwin dengan kawan diaorang sendiri. hihi. syukurlah semua boleh menerima dengan baik. dan biasa la kan kalau ada rintangan tu. hehe. time abang bagitahu tarikh tu, 2 minggu sebelum majlis pertunangan azah dan hadi. kira azah ada masa 2 minggu je nak settle barang pertunangan.


MALAM PERTUNANGAN PENGIKAT HATI


18/3 tu sebenarnya dalam masa yang sama majlis persandingan sepupu rapat Azah, namanya Aishah. memandangkan time tu je abang azah free jadi takpelah, buat malam je la kan. sebab majlis pertunangan aje dan bukannya kahwin pun lagi. hehe.


malam 18/3 kami ditunangkan dalam majlis yang serba ringkas. azah pakai baju kurung moden labuci hijau campur cream. hadi pakai baju kemeja berjalur hijau. sesuai la kombinasi kami lawa dan smart. eceh sangat! haha. 5 berbalas 6 dulangnya. asalnya dulang nak buat 5 vs 5 je, tapi pihak sana ada tersponsor satu dulang. hadi pun lambat bagitahu azah, jadi takpelah. dah orang sponsor kan. terima je lah. hehe. lagi pun dulang ni adat melayu je pun kan?



terima kasih pada yang tukang sponsor par pertunangan, angah dan kak yana. yang tukang makeup kakak ipar, kak zaira. geng gotong royong masak masak untuk majlis azah. terima kasih semuanya ye! majlis pertunangan azah takde pelamin. inai pun tak pakai. hehe. lauk pun serba ringkas. tetamu pun tak ramai. tetamu ni terdiri dari kalangan family azah sendiri je. kawan-kawan azah pun tak tahu menahu azah tunang malam tu. maafkan azah ye, bukan taknak bagitahu tapi azah tak suka heboh-hebohkan sebab tunang je kan, macam-macam boleh jadi. lagipun yang lebih baik RAHSIAKAN PERTUNANGAN , HEBOHKAN PERKAHWINAN kan? jadinya, sebab tu la azah taknak bagitahu dulu kawan-kawan. time tu azah pikir, azah akan bagitahu jugak tapi tak waktu tu.


LAST MINUTE CARI CINCIN


time hari pertunangan tu kan, nak dijadikan cerita. cari cincin last minute pulak! sebab mulanya azah pikir tak payah lagi la kan cincin. sebab baru bertunang, nanti kahwin beli la dekat dia satu cincin untuk azah sarungkan nanti. mak azah pun macam setuju. so pada hari kejadian, wakil cakap sebelah azah datang tengok persiapan majlis kan. pastu dia cakap, kalau ikutkan kena beli jugak cincin. sebab boleh abang azah sarungkan malam tu. jadi fikir punya fikir, takpelah beli la sebentuk cincin dekat dia. hehe. dua minggu sebelum majlis dia dah belikan cincin untuk azah, last minute pergi cari cincin untuk hadi pulak. so tengahhari tu merempit (motor asing-asing tau, hehe)  la kami ke kedai emas berdekatan. asbab nak sarung cincin punya pasal kan. haha. jadi beli la satu cincin dekat dia. cantikk. dia pun berkenan yang tu. kita takpalah, dah dia berkenan. kita bayarkan jelah :D





seee sempat bergambar di kedai emas kan. time ni last minute cari cincin tu la. tengahhari. time ni status bujang lagi. haha. malam tu dah bertukar status jadi tunangan orang! tak tunang, tak rasa la dugaan bertunang kan? agaknya dugaan apa la ye yang azah hadapi sewaktu bertunang ye? nanti azah sambung kemudian hari pulak! :D


January 11, 2018

Info : Cara Pembaharuan Roadtax dan Insurans di Pejabat Pos

Assalamualaikum semua!



Kali ni nak share cara macam mana nak buat pembayaran roadtax dan Insurans di pejabat pos. tadi berkesempatan pergi pejabat pos dengan husband. selama ni abang abang je bayarkan sekarang dah ada husband, haa ke hulu hilir ler dengan husband. hikhik


sebab memang lumrah dah kami adik beradik, hujung tahun dan awal tahun je mesti akan habis banyak duit sebab renew roadtax, insurans dan lesen. haa. lesen minggu depan akan renew. so nantikan eh macam mana lak cara renew lesen. haish. cantik ke idok nanti ni gambar dalam lesen. kihkih.so pergi ke pejabat pos tadi, tanya husb, awak atau saya nak bayarkan. dia cakap awak nak belajar cara bayar pun okay jugak. betul jugak kan. ada la pengalaman renew roadtax insurans di pejabat pos. haha.




okay, so untuk pertama kali geng geng nak renew roadtax insurans ni macam ni.


1. bawa geran baru (kecik) @ geran lama (warna pink) , kad pengenalan, duit
2. tekan nombor di mesin. tengok info butang mana satu untuk renew insurans dan roadtax. kekadang B , kekadang C.
3. tunggu no.giliran dipanggil
4. bila dah sampai turn, hulur geran cakap nak renew insurans dan roadtax
5. dia akan minta ic, dan no telefon
6. proceed
7. dalam masa 10 minit camtu siap.


senang je kan? so good luck korang! hehe. selesai renew roadtax dan insurans. boleh laa jalan jalan :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Rights Reserved by Azah Rahaman